Tavernes de la Valldigna. Sensacions úniques.

RUTA COVA DEL BOLOMOR

Aquesta ruta recorre la zona de l’Ombria. Comença en el poliesportiu municipal i segueix pels carrers Joan d’Àustria, República de Malta i Corts Valencianes, fins al pont que creua el riu Vaca.

 

Seguim a l’esquerra i passem el pont; arribem a una bifurcació de tres camins i seguim pel del mig, el camí del Pont del Riu. A uns 200 metres creuarem el Badell per un pont i continuarem pel camí fins a aplegar a l’encreuament amb el camí de l’Ombria.

 

En este encreuament, seguim a l’esquerra, pel camí de l’Ombria, seguim pel camí amb direcció est fins a arribar a un camí a la nostra dreta que està senyalitzat, i que indica la Cova del Bolomor. Aquest camí és de terra i ens portarà fins al peu del barranc del Bolomor, passant per una caseta.

 

A partir d’aquest punt continuem per una senda que anirà ascendint fins a arribar a la cova del Bolomor.
La ruta per a tornar al poliesportiu o punt d’inici és pel mateix camí per on hem vingut.

 

La Cova del Bolomor és un jaciment arqueològic situat a 2 km al sud-est de la població de Tavernes de la Valldigna, a la Comunitat Valenciana. La seua excavació i investigació es realitza des de 1989 dins del programa d’excavacions arqueològiques del Servei d’Investigació Prehistòrica del Museu de Prehistòria de València (Diputació de València).
L’actuació arqueològica compta amb la corresponent autorització de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

 

L’excavació de la cavitat ha proporcionat abundants materials prehistòrics: restes lítiques, òssies, estructures de combustió, així com fòssils d’homínids. El jaciment és especialment important per l’àmplia cronostratigrafia que comprèn des del Plistocè mitjà fins inicis del Plistocè superior, és a dir, entre 100.000 i 350.000 anys abans del present. Les troballes més rellevants corresponen al Paleolític antic. Aquestes concerneixen a les restes associades al poblament humà més antic conegut a terres valencianes.

 

La investigació ha documentat un excepcional i únic registre prehistòric sobre la utilització de fogueres al llarg de 250.000 anys, evidències de foc controlat que es situen entre les més antigues d’Europa. Una part important dels modes de vida d’aquests antics homínids han sigut descoberts per primera vegada en aquest jaciment amb la incorporació de conductes noves en la utilització dels recursos alimentaris i les pautes d’adquisició dels mateixos.

 

La Cova del Bolomor representa un important lloc a la costa del Mediterrani per a descobrir els orígens i les característiques del poblament paleolític europeu, les formes de vida dels neandertals i d’altres homínids que els precediren.

 

Al llarg de l’any es realitzen nombroses visites guiades i tallers didàctics organitzats per l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna en col•laboració amb la Diputació de València i l’associació cultural Bolomor.

Ús de galetes.

Este lloc web utilitza galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari.Si continueu navegant-hi esteu donant el consentiment per a acceptar les galetes i la nostra política de galetes. Cliqueu en l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies