Tavernes de la Valldigna. Sensacions úniques.

EL MOLÍ

Situat a la vora del riu Vaca, en el camí del Pla trobem este molí hidràulic inserit en el medi rural i allunyat del nucli urbà. Es presenta com un interessant conjunt etnològic que conserva en la major part de l’edifici la tipologia constructiva original.
 
La cronologia exacta és incerta, però s’emmarca entre les acaballes del segle XVII i principis del XVIII, de manera que és un bé immoble d’una antiguitat considerable.
El molí conté valors arquitectònics, ecològics i històrics, mitjançant una fàbrica de construcció autòctona, uns criteris de producció sostenibles amb el medi i un protagonisme que cobra sentit dins la baixa edat mitjana.

 

És principalment un molí hidràulic, que administrava en benefici propi el monestir de Santa Maria de la Valldigna en la seua època d’esplendor, i que, igual que tants altres béns seculars, passa a subhasta pública després de la desamortització de Mendizábal.

 

L’interior està despullat de tota maquinària que el poguera identificar com a tal; queda l’edifici i l’espai físic.
L’element clau que l’identifica com a molí hidràulic és l’espai subterrani. Allí baix és on comença tot el procés d’engranatge i funcionament que s’activa mitjançant la força hidràulica.

 

El potencial de l’edifici radica en la seua tipologia constructiva, i ha quedat patent al llarg del segles la seua eficàcia i solidesa.
Té planta rectangular d’uns 160 m2 de superfície i amb tres nivells diferenciats. Està construït sobre un canal artificial que portava aigua des del riu Vaca; necessitava un tipus de construcció sòlida que aconsegueix mitjançant la maçoneria de pedres aglutinades amb l’argamassa.

 

La planta baixa del molí és la sala principal on té lloc la mòlta dels cereals.
L’ús actual del recinte és l’aprofitament de l’espai del molí per a realitzar diverses activitats, com ara exposicions, recitals de música i poesia i altres activitats d’àmbit cultural.

 

Center map

 

Ús de galetes.

Este lloc web utilitza galetes perquè tingueu la millor experiència d'usuari.Si continueu navegant-hi esteu donant el consentiment per a acceptar les galetes i la nostra política de galetes. Cliqueu en l'enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies